Presidentvalet i USA

Det är snudd på patetiskt. Jag vet. Det är med bitter insikt om mitt nära företagande som jag nu ska sålla mig till den digra skaran européer som har åsikter om vad folket i landet i väst egentligen pysslar med.

Naturligtvis inser jag att min bild av vad som egentligen händer i USA är kraftigt nyanserad av mediaflödet och naturligtvis inser jag att min bild av USA och deras politik säkerligen är en aningen vriden.


Men nevertheless. .


Presidentvalet. Jag vill inte påstå att jag vet särskilt mycket om varken Obama eller Clinton. Jag vill - i grund och botten - inte påstå att den ene är bättre än den andre eller att den ene gjort mer fel än den andre.

Huruvida den ena har mer politisk erfarenhet än den andre spelar, för mig, inte heller så stor roll. Den som väl "vinner" är ändå omgiven av en ofantlig massa rådgivare, utrustade med långt mer politisk erfarenhet i deras lilltå än vad någon kandidat i årets presidentval har kunnat prestera som helfigur.

Oavsett vem av dom det blir så kommer det gå fint för dom.


När jag nu säger Dom så syftar jag endast på Obama och Clinton. Att McCain skulle bli vald är för absurt t.om för att vara USA. Och skulle McCain faktiskt bli vald så räknas ändå USA i ett enda svep bort som nation då landet antingen

     ?1.       Klassas som världens största dagcenter

     ?2.       Imploderar av dumhet


Och skulle det faktiskt finnas en Gud så skulle han titta ner på denna sinneslösa nation, inse att världen faktiskt gick åt skogen, ge en allsmäktig Suck och trycka på den heliga Ctrl-Alt-Del-knappen.


Så.. Oavsett vem av dom det blir så kommer det gå fin-fint!

Men vad är det då som stör min sinnesro så till den milda grad att jag känner mig tvingad att skriva en hel blogg om detta?


Trots att jag precis konstaterade att Obama och Clinton inte är särskilt olika och att det går bra oavsett vem som vinner så finns det en signifikant skillnad dem emellan.


Skillnaden kallas Socialiserad Sjukvård. Eller som vi kallar det i vår del av världen - Offentligt finansierad sjukvård. Eller - En förbaskad rättighet!


För dom av er som missat detta så snälla, let me bring you up to speed!
 

Sjukvården i USA fungerar inte på det sätt som du och jag är vana vid. Behöver du sjukvård i USA så får du helt enkelt betala den själv. En CT-röntgen av skallen kostar ~$20 000. Ska du ta bort halsmandlarna så får du räkna med att bli $5 000 fattigare.


"Som tur är" (Tack Henrik Schyffert!) så finns det "hälsoförsäkringar". Den uppmärksamme lägger märke till ironi-klausulen på ordet hälsoförsäkringar. Och det är just vad det är. Ett enda stort skämt.
Har du vid något tillfälle i ditt liv haft anstymmelse till snuva, en förkylning, eller varit registrerad socialist så är du med ett utesluten från försäkringssystemet.

Skulle du trots detta lyckas få en försäkring så är det inte säkert att du får hjälp ändå.
Skulle försäkringsbolagets rådgivningsläkare anse att ditt sjukdomstillstånd går att härleda till en sjukdom du haft före du tecknade försäkring så annulleras din försäkring med omedelbar verkan och du får bära hela kostnaden själv.

Du kan dessutom glömma att någonsin komma in i försäkringssystemet igen efter det.

Fast detta inträffar bara om du faktiskt får vård!
Alla försäkringsbolag har inte avtal med alla sjukhus.
Detta innebär krasst sett att det är en hyfsat god chans att ambulansen drar iväg med dig till ett sjukhus som inte accepterar dig som patient eftersom du är försäkrad"fel" bolag.
Har du tur så kan ambulansen köra dig till ett annat sjukhus och har du ännu mer tur så kanske du faktiskt överlever.
Har du otur så tar sjukhuset emot dig trots att du i deras ögon är oförsäkrad med följd att du, trots försäkring, får stå för kostnaden själv - varvid du säkerligen önskat att du var död istället.


Som en extra liten bonus så jobbar försäkringsbolagens rådgivningsläkare på provisionsbasis. Men provisionen baseras inte på hur många de hjälper att få rätt vård.

Provisionen baseras på hur många patienters förfrågningar de avslår.


För att gynna corporate america ytterligare är det dessutom, vid lag, förbjudet för folket i USA att åka till de av sina grannländer som tillämpar offentligt finansierad sjukvård i syfte att få sjukvård!


Låter sjukt? Det är det!


Vad har detta att göra med Clinton och Obama?


Med Obama har det inte ett skvatt att göra, men Clinton - Hillary Clinton - är kvinnan som i mitten av 90-talet, under sin makes presidentstyre, såg orättvisan i sjukvårdssystemet och som en av de första försökte skapa opinion för att förändra det.

Hon gick ut skarpt och ville införa offentligt finansierad sjukvård.


Needless to say så mötte hon ett enormt motstånd från politiker, den hjärntvättade befolkningen, och framförallt från läkemedels- och försäkringsbolagen. Hennes motståndare var inte sena att släpa fram det röda kommunistspöket och genast blev det full häxjakt.
Hennes motståndare hävdade att invånarna och läkarna i de länder som praktiserar "socialiserad sjukvård" var djupt missnöjda med systemet.
Folket trodde på vad motståndarna skrek ut och inom någon månad så var Hillary förpassad till att gå strax snett bakom sin make istället för att driva igenom den största välfärdsförändringen som världen någonsin skådat.


Nu är inte jag något större fan av Michael Moore men jag kan varmt rekommendera filmen "Sicko" som behandlar just detta.


Tillbaka till presidentvalet.


Nu har inte Hillary offentligt sagt att offentligt finansierad sjukvård är något som är på agendan om hon skulle vinna, men det skulle inte förvåna mig om hon slevar upp det som en av hennes reformer efter att hon vunnit.
Och även om hon inte gör det så räcker det för mig att veta att hon var den som vågade utmana etablissemanget och kapitalismens fäste genom att föreslå ett alternativt och, i mina ögon, ett mer rätt sätt att sköta ett lands sjukvård.


Hillary Clinton is my choice!


För låt mig fråga..

När var det senast som du var djupt missnöjd över att bara behöva betala 150 kronor för ett läkarbesök?

Varför i helsefyr har vi inte offentligt finansierad tandvård som ALLA andra länder som praktiserar offentligt finansierad sjukvård har?
I de flesta länder görs det inte ens någon teknisk skillnad på tandvård och sjukvård i övrigt!

Är det en bra idé att, som moderaterna vill, smyga in privatfinansierad sjukvård i Sverige?
Ge dom ett decennium så sitter vi i samma soppa som USAs befolkning utan att vi egentligen förstått vad som hänt.


Och.. Frågan framför alla.
Hur är det möjligt för USA att ha högst, offentligt finansierad, sjukvårdskostnad per capita trots att de inte tillämpar offentligt finansierad sjukvård?!


Jag förstår inte, men jag hoppas banne mig att vi inte slutar på samma sätt här.

Blir det så, då emigrerar jag till Frankrike där de har gratis läkare som kommer hem till dig när du är sjuk.

Frankrike har f.ö även offentligt finansierade "Nannys" som kommer hem till dig ett par dagar i veckan och sköter ditt hem och dina barn så att du kan få spendera tid med din respektive eller få lite tid för dig själv.

USAs politiker snackar om Family Values. Dom har inte ens susningen av en susning om vad de snackar om..


Kommentarer
Postat av: Kenneth Sandgren

Hur många tecken var din milslånga blogg på? 760 013?!?!?!?! :)

Jaja. Där ser man. Har den rönt stor uppmärksamhet? Kommer du bli publicerad på Aftonbladet? Eller du kanske skall vara med i Schyfferts "Stor i Japan"? ;) hehehehehehe.

2008-05-09 @ 09:59:02
URL: http://kennethsplace.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0